Bolivianska indianer protesterar mot vägbygge

2:12 min

I 40 dagar har drygt ettusen bolivianska indianer marscherat i protest mot ett vägbygge som skär rakt genom deras område, som också är en nationalpark. Men på söndagen attackerade polisen marschen med tårgas och flera av ledarna greps.

Bolivias utrikesminister David Chaquehuanca står på en jordväg i det tropiska och ödsliga landskapet i Beni i norra Bolivia.

Runt honom står de indianska marschdeltarna  – män, kvinnor och barn.

Det är lördag. Chaquehuanca hade kommit för att medla. Men nu förklarar han i en mobiltelefon för landets inrikesminister att en grupp kvinnor tvingat honom att gå med i marschen.

– De är rädda för att polisen inte ska låta dem komma förbi, förklarar han.

50 meter bort står uppemot hundra kravallutrustade poliser.

Ytterligare 50 meter bort står ännu fler.

Och 200 meter bakom de blockerar en grupp nybyggare vägen för att marschen inte ska kunna komma fram.

En av kvinnorna i marschen säger att nybyggarna vill se blod.

– De vill döda oss för att kunna ta över våra marker. Det är därför som vi vill att utrikesministern ska marschera med oss, så att han med egna ögon kan se hur vi hotas, både av polisen och av nybyggarna.

Men efter ett par timmar lämnar ändå David Chaquehuanca demonstrationen. Han går förbi polismurarna och fram till nybyggarna. Syftet är att han ska förhandla med dem om att låta indianerna passera.

Men istället åker han vidare till La Paz, där han anklagar indianerna för att ha hållit honom som gisslan.

Bland marschdeltagarna är besvikelsen stor.

Men på söndagmorgonen kommer bud om att presidenten Evo Morales har bjudit in en delegation till presidentpalatset för att förhandla. Ett försiktigt hopp börjar på nytt spira.

Men innan marschens ledare ens hunnit svara går polisen överraskande till attack med tårgas – mitt ute i den ödsliga tropiska landsbygden.

Flera ledare grips. Kvinnor gråter. Barn tappas bort.

Men ledare som lyckats fly ut i skogen och som har kvar sin mobiltelefon försäkrar att marschen kommer att fortsätta.