Pensionspengar kan ätas upp av börsras

1:16 min

Flera livförsäkringsbolag har problem med sina åtaganden och det här kan få följder för dem som pensionssparar i de mest utsatta bolagen. Det här framkommer i en granskning av livförsäkringsbolag som gjort av analysföretaget Söderbergs & Partners.

– Framförallt är det Salus ansvar, som är ett mindre bolag, som vi tror står inför betydande problem. Sedan finns det en del andra bolag som är på väg att hamna i investeringar med låga avkastade tillgångar. Det innebär ett problem för spararna på sikt, säger Gustaf Rentzhog, vd för analysföretaget Söderbergs & Partners.

Vad betyder detta för dem som pensionssparar i de här bolagen?

– Det finns en risk att man får en väldigt dålig avkastning på sikt. Det värsta som kan hända är att man har en avkastning som bolaget inte kan infria.

Att flera livbolag nu hamnat i problem har att göra med den kraftiga nedgången på börsen där tillgångar sjunkit i värde. Det har tillsammans med den historiskt sett låga räntan på obligationer med lång löptid gjort att flera livförsäkringsbolag kan få svårt att leva upp till sina löften till pensionsspararna.

Söderberg & Partners arbetar med analys och rådgivning till bland annat finansiella institutioner och har betygssatt livförsäkringsbolagen utifrån finansiell styrka. I topp hamnar AMF och SEB Gamla Trygg Liv, medan SPP Liv, Kåpan och Salus Ansvar hamnar i botten.

Söderbergs & Partners rekommenderar nu pensionsspararna att gå igenom sitt pensionssparande och se vad det finns för alternativ, till exempel att flytta sparande till ett annat bolag.

Fråga

"Bolagen har generellt sett säkra tillgångar"

#text=4715432#Om ett bolags solvens bedöms för svag kan bolaget enligt reglerna bli av med tillståndet att driva verksamheten vidare, säger Ekots ekonomireporter, Sören Granath.

Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.