Litet intresse för pappautbildningar

Trots regeringspengar har landstingsförbundets försök att få igång ett intresse för pappautbildningar runt om i landet inte gett några större resultat. Leif Lindberg, projektansvarig på landstingsförbundet, tror att det vore bättre att satsa på pappautbildning än att kvotera föräldraledigheten.

– Jag tror att det är bättre att satsa på pappagruppsverksamhet än att kvotera föräldraförsäkringen, det är en bättre väg att få fler pappor som deltar och tar ut föräldrarledighet.

Hur kommer det sig då att det inte händer något?

– Vi måste jobba vidare för att lösa det här. Vår uppgift var att aktivera landstingen i det här fallet, säger Leif Lindberg.

Liten effekt
Men att aktivera landstingen visade sig vara svårt. De 420 000 kronor som regeringen satsade 2001 för att via landstingsförbundet sätta fart på pappautbildningen ute i landet gav små effekter. Pappautbildningen ligger i träda.

Landstingsförbundets Leif Lindberg pekar till slut ut två konkreta hinder. Dels att barnmorskor och barnavårdspersonal kan uppleva de män som vill starta pappagrupper som ett hot. Dels problem med att få gehör från landstingsdirektörer och personaldirektörer.

Brist på pengar
Anna Stina Henriksson, sociolog vid Linköpings Universitet, som jobbar med att utveckla föräldrautbildningen i Värmland och som också jobbat med projektet, tror att landstingens underskott haft stor betydelse.

Hon tar Östergötlands priorieteringslista som ett exempel. Där ströks helt enkelt pappautbildningen, trots alla friskhetsperspektiv, säger hon.

Tänkte om
Örnsköldsviks pappautbildning fick stor betydelse för den här pappan, som Ekot träffat.

– Innan var tanken att sambon skulle vara hemma, det tog jag nästan för givet. Det tog jag upp förra träffen och vi såg en film om det.

Agneta Kellgren
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".