Få politiska vildar i svensk riksdag

1:31 min

En av Sverigedemokraternas ledamöter i riksdagen hoppar av och blir politisk vilde. I Sverige är så kallade politiska vildar än så länge få.

--  Men om det blir ett mönster är det inte bra, säger professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet.

– Det har visserligen blivit vanligare på senare år. Riksdagen är det sista fästet för de gamla partierna, men även där håller det på att försvagas. Mina kollegor Lena Wängerud, Shirin Ahlbäck och Göran Hermansson har skrivit en bok, som heter Exit Riksdagen där de argumenterar för att vi ser en långsam långsam undergrävning av partilojaliteterna, förklarar Peter Esaiasson.

– Fortfarande är det parlamenten, som håller ihop partisystemen, men normen att hålla ihop blir lite svagare.

Påverkar gör också om det kommer in många nya partier, som inte är lika starka som de traditionella stora partierna, enligt Esaiasson

Men så kallade politiska vildar har inte varit särskilt vanliga i Sverige, som har ett system med starka partier.

De senaste 33 åren har bara 15 personer som blivit invalda för ett parti lämnat det för att sitta kvar i riksdagen som "politisk vilde". Fyra av dem kom från Ny demokrati.

Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson ser inte företeelsen som så problematisk än.

– Det är ingen stor sak så länge det är så pass få personer. Men skulle det bli vanligt är det svårare, då är det en annan idé av hur representationen ska fungera. Då får man kanske skapa regelverk eller valsystem som passar för det systemet än det starka partisystemet som vi har idag, säger Peter Esaiasson, verksam vid Göteborgs universitet.

De som har blivit politiska vildar de senaste åren har hoppat av i slutet av mandatperioden, därför har effekten inte blivit lika stor.

– Det här avhoppet är ovanligt tidigt, säger Peter Esaiasson. Det blir mer jobbigt för Sverigedemokraterna och oron för sammanhållningen i partigruppen kan öka om hur avhopparen kommer att rösta i olika frågor.

Sverigedemokraterna förlorar ett viktigt mandat i riksdagen när ledamoten William Petzäll blir politisk vilde.

Petzäll lämnar partiet på grund av sitt missbruk. I februari tog han timeout från politiken efter en fylleskandal då han omhändertogs av polis.

Han säger sig nu vilja stanna kvar i riksdagen för att arbeta med beroendefrågor. Han ska inte ha informerat partiledningen om sitt beslut.

Petzäll valdes in i riksdagen vid valet i fjol.

I länder med majoritetsval i enmansvalkrestar är det vanligare med vildar, men i Sverige där det enbart går att bli invald från en partilista skapas vildar bara vid avhopp efter att ha valts för ett parti.

Partilösa 1977 - 2010

John Andersson (invald för V/VPK)

Lars Andersson (invald för Nyd)

Sten Andersson (invald för M)

Johan Brohult (invald för Nyd)

Sven Johansson (invald för C)

Rolf Hagel (invald för VPK)

Alf Lövenborg (invald för VPK)

Siw Persson (invald för FP)

Anne Rhenman (invald för Nyd)

Gudrun Schyman (invald för V)

Karin Svensson Smith (invald för V)

Sten Söderberg (invald för Nyd)

Solveig Ternström (invald för C)

Göran Thingwall (invald för M)

Annika Åhnberg (invald för V/VPK)

Maria Persson Löfgren

Ekot

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.