Uppåt för svensk exportindustri

Det går bra för svensk export. Det beror framför allt på att hela världskonjunkturen går uppåt just nu, visar siffror från Exportrådet. (Ekonomiekot)

Det är en positiv bild av svensk exportindustri som Exportrådet presenterar på tisdagen. Bedömningen är att volymen på exporten ökar med mellan åtta och nio procent i år.

Prognosen är att exportframgågarna håller i sig för nästa år, säger Mauro Gozzo, som är chefekonom på Exportrådet.

– Vi har ett internationellt konjukturuppsving, USA och Asien har dragit mest. Totalt sett gör det att världsekonomin kommer gå mot ett väldigt bra tillväxtår 2004. Europa ligger lite efter den utvecklingen fortfarande, men tillväxten har tagit fart här också.

Exportföretag gynnas
2004 ser ut att bli ett starkt år för världskonjunkturen, även om det kan vara svårt att hålla med om det när arbetslösheten är hög på många håll och oljepriset ligger på en hög nivå.

Den höga tillväxten just nu gynnar särskilt de svenska exportföretagen, som i stort utsträckning säljer produkter för investeringar i bland annat infrastruktur, till exempel för elproduktion eller telekommunikation.

Asien tar över USA:s roll
Trenden i världen just nu är att Asien successivt är på väg att ta över den roll som USA länge haft för världsekonomin. Centrum för tillväxten har förskjutis till Asien, där till exempel Kina har en tillväxt i år på elva till tolv procent och kanske ännu högre i år.

Men trots den höga farten i de asiatiska länderna så har svenska företag inte lyckats så bra där.

– Siffrorna när det gäller exporten till Asien har hittills varit en stor besvikelse. Det kan bero på att svenska företag i större utsträckning försörjer de asiatiska marknaderna från andra håll i världen, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Exportrådet.

Hur klarar svensk exportindustri att hänga på när Kina växer så snabbt?

– Till Kina har det gått lite bättre, där har vi haft en hyfsad exportutveckling. Det är snarare i andra länder som vi inte hängt med.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".