Bra sommar i Europa för Saab och Volvo

Saab ökade sin försäljning i augusti med hela 33,6 procent och för Volvo var ökningen 12,3 procent. Också juli innebar fina siffror för såväl GM-ägda Saab Automobile som Fordägda Volvo Personvagnar enligt statistik från den europeiska branschorganisationen Acea.

Under juli månad Saab gick upp 11,2 procent och Volvo ökade med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året.

Under årets åtta första månader har Saab sålt 51 247 nya bilar, vilket är en ökning med 6,3 procent jämfört med föregående år. Volvo sålde under samma period 160 061 nya bilar, en ökning med 14,2 procent.

Den totala bilmarknaden i Europa (EU-länderna och Efta) backade däremot under sommarens två sista månader. Antalet nyregistrerade bilar sjönk i juli med 5,5 procent och i augusti med 1,3 procent jämfört med förra året.

Också den svenska personbilsmarknaden minskade i juli med 8,1 procent, men ökade något i augusti, plus 1,4 procent.

Om man ser till årets åtta första månader har den sammanlagda bilförsäljningen i Europa ökat med 1,9 procent. Den svenska marknaden däremot krympte med 1,8 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".