Rysk finansminister kan tvingas avgå

Den välansedde finansministern i ryska regeringen Alexej Kudrins tvekan inför att byta sin nuvarande chef premiärministern mot dagens president har fått presidenten att kräva hans avgång. Men att sparka Kudrin har bara premiärministern rätt att göra.

I elva år har Alexej Kudrin styrt över finanspolitiken på ett sätt som givit honom respekt både hemma och i väst. Han anses lika mycket som Vladimir Putin, dagens premiärminister, morgondagens president, ligga bakom mer än tio år av rysk ekonomisk stabilitet.

Men efter nyheten i helgen om att hans regeringschef nu kandiderar i presidentvalet nästa år och presidenten Dmitrij Medvedev ska ta över regeringschefsposten som premiärminister kom en av mycket få kritiska och missnöjda kommentarer från Kudrin.

I söndags sa Kudrin att han inte vill sitta i en regering under Medvedev, som föreslås bli premiärminister när hans mandatperiod som president löper ut i vår.

Under ett möte i Volgograd vände sig en ovanligt ilsken Medvedev till Kudrin och sa att Kudrin innan kvällen måste bestämma sig om han vill sitta kvar som finansminister eller avgå.

– Sådana uttalanden är inte passande och kan inte på något sätt rättfärdigas, kommenterade en påtaglit upprörd och hård Medvedev Kudrins kritik inför ryska tjänstemän vid mötet.

– Om du Alejex Leonidovitj inte håller med om presidentens linje finns bara en sak att göra och det är att avgå. Det är mitt förslag till, sa Medvedev.

Det var under ett möte i Washington i söndags som Kudrin ska ha sagt att han definitivt kommer att vägra tjäna under en regering ledd av Medvedev.

Han har haft flera sammandrabbningar med Medvedev. Kudrin har anklagat presidenten för att att slösa av statskassan, särskilt på militären, något som påverkat den ryska budgeten negativ.

Kudrin svarade presidenten under mötet:

– Ja, det är sant att jag har varit oenig med er. Jag kommer att fatta ett beslut och rådgöra med premiärministern, svarade Kudrin.

– Du kan konsultera med vem du vill, också premiärministern. Men just nu är det jag som är presidenten och jag kommer fatta beslut själv, klippte den mycket uppbragte Medvedev av Kudrin.

Kanske ändå ett tecken på att också Medvedev känner sig något förödmjukad av att behöva träda till sidan för Putin som president. I och med bytet blir Medvedev den ende president i postsovjetisk tid som bara suttit en mandatperiod.

För att ytterligare spä på förödmjukelsen kan inte Medvedev enligt den ryska författningen avsätta finansministern om inte förslaget att avsätta först har kommit från premiärministern, Vladimir Putin.