Vill underlätta för miljökrav vid matupphandling

2:13 min

Regeringens utredare av upphandlingsregelverket vill göra det enklare för kommuner att ställa miljö- och djurskyddskrav på maten de köper. Tydligare föreskrifter från EU ska göra det lättare att få igenom kraven.

– Vi kommer i utredningen att föra en dialog med EU-kommissionen för att försöka se till att regelverket i framtiden blir ännu klarare än idag, och framförallt att man har rådgivningsföreskrifter; det vill säga detaljerade föreskrifter vid sidan av lagen som gör tolkningen lättare, säger utredaren Anders Wijkman.

Sigtuna kommun försökte i den senaste ställa hårdare krav på djurskyddet för köttet de köpte in. Men grossisten Servera begärde överprövning och vann.

Kraven var inte förenliga med lagen om offentlig upphandling sa förvaltningsdomstolen i Uppsala.

Det är märkligt, tycker kocken Theo Söderberg på Erlinghedens förskola i Märsta i Sigtuna kommun.

– Jag förstår inte. Jag tycker det är lite konstigt, vi borde kunna ställa våra krav på hur djuren behandlas. Min vill gärna inte se att djuren plågas bara för att de ska bli man, säger han.

I åtta av nio fall har grossistföretaget Servera vunnit när de begärt överprövning av kommunernas djurskyddskrav. 

– Det handlar inte om djurskyddskraven: vi har inga problem med det, det är en självklarhet att man ska ha högt ställda djurskyddskrav. Det handlar om att man inte kan säkerställa och kontrollera, säger Nils Berntsson, marknadschef på Servera

Efter ekots rapportering har flera politiker reagerat. En av dem är den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund, som anser att den svenska regeringen borde agera mer kraftfullt för att ändra EU:s regelverk.

– Jag tycker att det här är ett utmärkt tillfälle för regeringen om de skulle vilja driva förändringar i EU. Nu ses de här reglerna över på EU-nivå och om man vill kunde man vara mycket tydligare med att man kan fatta de här besluten, som är bra för miljön och för djuren, säger hon. 

Ekot har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar men utan framgång.

Stäms för djurskyddskrav

Foto: Charlie Neibergall/Scanpix.

#text=4714505#grossisten, Servera, har systematiskt dragit kommunerna inför rätta för upphandlingskrav om djurhantering, och domstolarnas beslut är motstridiga.

Daniel Öhman Malin Olofsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.