Hummerfiskare fick akta sig för oljan

1:34 min

På Tjörn på Västkusten beräknas det akuta saneringsarbetet av den olja som nått området fortsätta minst veckan ut. Mitt i saneringsarbetet, skedde också den efterlängtade hummerfiskepremiären på Västkusten.

Hummerfiskarna hörsammade Kustbevaknings uppmaning om att inte lägga tinor i vägen för de fartyg som just nu kämpar med att ta hand om den olja som nått Tjörn.

– Jag har varit längre ut än jag har brukat vara, för där vi är pågår oljebekämpning, berättar hummerfiskaren Lennart Olsson.

Närmare 600 ton till havs och land har tagits upp hittills.

– Vi känner nu att vi har kontroll på oljan, så någon större risk för spridning ser vi inte, säger stabschef Tor Haugen från Tjörns kommun.

Vi ger oss ut med båt till västsidan av Härön utanför Tjörn.

Vi passerar Kustbevakningens fartyg med oljefläckade skrov och på kustklipporna kämpar oljesanerare med att ta upp den tjocka oljan.

Över 200 personer arbetar till sjöss och till land.

Fortfarande är det inte klarlagt om oljan verkligen kom från ett fartyg registrerat på Malta som kolliderade med en fiskebåt utanför Danmark för drygt två veckor sedan.

Men fartygsrederiet har en representant på plats som noga följer arbetet.

Under dagen kom beskedet att Kustbevakningen inte nåddes av det danska larmet om oljespillet, eftersom ett nytt system användes.

Klart är att larmet nådde Tjörns kommun alldeles för sent.

– När vi väl kom på banan så har ju samordningen med kustbevakningen och andra parter fungerat utmärkt, men man kan bli fundersam på att det inte kommit oss till handa något larm förrän vi hade oljan på land, säger Tor Haugen.

Andreas Kron

Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.