Kaffeälskare är mindre deppiga

Kaffetåren är rena medicinen mot nedstämdhet. Kvinnor som dricker mycket kaffe löper 20 procent lägre risk att drabbas av depression, kan amerikanska forskare visa.

Att kaffe piggar upp har vi vetat om sedan länge. Koffein är världens mest populära centralstimulantia och den övervägande delen får vi i oss ur kaffekoppen.

Nu ser det också ut som om fikapauserna kan ha större betydelse för vårt välmående än vi tidigare trott. Forskare vid Harvarduniversitetet i USA har under tio års tid följt nära 51 000 kvinnor för att bland annat se hur mycket kaffe de drack. Genomsnittsåldern bland kvinnorna var 63 år och ingen av dem led av depression när studien startade.

All konsumtion av koffein registrerades, exempelvis hur mycket kaffe med eller utan koffein som dracks, men även te, coladrycker och choklad togs med i beräkningen eftersom även dessa drycker innehåller koffein.

Under tioårsperioden inträffade drygt 2 600 fall av depression i gruppen. Jämfört med kvinnor som bara drack en kopp vanligt kaffe eller ännu mindre i veckan hade de som drack två till tre kaffekoppar om dagen en 15-procentig minskning i risken att drabbas av depression. För kaffeälskare som satte i sig fyra koppar eller fler per dag var riskminskningen 20 procent.

Bland de kvinnor som drack koffeinfritt kaffe såg man ingen minskad risk.

Depression är ett tillstånd som är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män, enligt de amerikanska forskarna. Resultaten från studien visar att risken för kvinnor att drabbas har ett tydligt samband med mängden av koffein de konsumerar, men Harvardforskarna är ändå lite försiktiga i sina slutsatser.

De skriver i sin artikel att studien "inte bevisar att koffein minskar risken för depression, men att den antyder att det kan finnas en sådan skyddande effekt."

Studien publiceras i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift Jama.

/TT

Fråga

Fakta: Kaffets för- och nackdelar

Bra med kaffe:

Piggar upp
Kan ge skydd mot demens
Ökar fettförbränningen
Innehåller antioxidanter
Kan ha positiv effekt på diabetes och Parkinson
Ger skydd mot viss bröstcancer

Dåligt med kaffe:

Kan ge sömnsvårigheter
Höjer blodtrycket
Vätskedrivande
Höga doser ökar risken för missfall
Kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Överdosering kan ge illamående, oro och darrningar

Källor: Livsmedelsverket, Svensk kaffeinformation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.