Ryske finansministern Kudrin avgår

1:48 min

Rysslands finansminister Aleksej Kudrin fick i kväll sparken av president Dmitrij Medvedev. Därmed förlorar landets regering sin kanske mest liberala politiker och experter varnar nu för en allt större likriktning i den ryska makteliten.

– Om Aleksej Leonidovitj Kudrin inte är överens med presidenten - då återstår bara en sak - att avgå.

Tidigare i dag, inför publiken på ett möte med presidentens moderniseringskommission spände Dmitrij Medvedev ögonen i Aleksej Kudrin och avkrävde honom besked.

– Rätta in dig i ledet - eller avgå.

Rysslands finansminister sedan 11 år, Aleksej Kudrin, höll fast vid att han inte delar Medvedevs syn på den ekonomiska politiken, och i kväll fick han sparken från jobbet.

Därmed förlorar landets regering den i mångas ögon kanske mest respekterade, och mest liberalt sinnade politikern, känd för sina starka nypor när det gäller att hålla i pengarna.

Konflikten mellan Medvedev och Kudrin blev akut efter helgens besked om att landets president Medvedev av allt att döma tar över Vladimir Putins jobb som premiärminister när Putin med största säkerhet väljs till president nästa år. På en fråga från journalister om Kudrin kunde tänka sig att ingå i en regering ledd av Dmitrij Medvedev var hans svar:

– Nej.

Hans kritik handlar främst om att Ryssland lägger för mycket pengar på militären pengar som i stället kunde användas till landets skolor och universitet.

Före helgens besked om rockaden i den ryska makteliten trodde många att Rysslands nästa premiärminister skulle heta just Aleksej Kudrin. Hans tydliga avståndstagande från Medvedev ses nu av en del experter i Ryssland som ett uttryck över sin besvikelse.

Det finns också en viss förvåning över att Vladimir Putin, sedan länge nära vän till Kudrin, låter offra sin kumpan. Men enligt ryska experter är det viktigaste för Putin att behålla det tandemstyre som regerat landet de senaste fyra åren.

Den frispråkiga radiostationen Ekho Moskvys chefredaktör Aleksej Venediktov skriver i sin blogg att en regering utan Kudrin också ger större utrymme för vidlyftiga vallöften inför parlamentsvalet som hålls i december.