Svängig börs stängde på plus

Det var rörligt på Stockholmsbörsen i dag, måndag. Men efter att ha rört sig både uppåt och nedåt stängde index på plus. Bankerna var starkaste bransch efter rykten om europeiska kapitaltillskott.

När handeln stängde hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått upp 0,6 procent till 272,8.

På morgonen föll kurserna, i sällskap med ledande europeiska börser. Men index vände uppåt till lunch för att svalna av något igen på eftermiddagen.

Enligt rykten på marknaden är många nu inställda på att Europeiska centralbanken kommer att återuppta stödköpen av skuldkrisdrabbade länders obligationer på andrahandsmarknaden. Samtidigt spekulerar analytiker i att stora kapitaltillskott i franska banker är på gång, vilket skulle stärka bankernas förmåga att hantera stora kreditförluster till följd av skuldkrisen.

De svenska storbankerna steg också med 2,8 procent med Handelsbanken som motor. Samtidigt drog råvarusektorn och energiföretagen nedåt. Boliden låg på en nedgång på 1,9 procent och Lundin Petroleum föll 1,7 procent.

Trycket nedåt på råvarusektorn speglar ett kraftigt fall för många råvarupriser och en utbredd oro för att den globala konjunkturen ska bli svagare än man tidigare räknat med, med risk för recession i delar av västvärlden.

Husqvarna meddelade att bolaget nu inför anställningsstopp och att omsättningen under tredje kvartalet faller till cirka 6,2 miljarder kronor, ned från 6,9 miljarder samma kvartal i fjol. Bolaget vinstvarnade för att rörelseresultatet för tredje kvartalet väntas krympa ihop till 100 miljoner kronor, ned från 411 miljoner kronor under samma kvartal i fjol. Husqvarnas börskurs backade 4,9 procent.

På de ledande Europabörserna var det också uppåt. Londonbörsens FTSE-index steg 0,5 procent till 5 089,4, Parisbörsens CAC-index gick upp 1,8 procent till 2 859,3 och Frankfurtbörsens DAX-index ökade 2,9 procent till 5 345,6.

/TT