Tymosjenkorättegång viktigt för Ukrainas framtid

1:58 min

I dag återupptas rättegången mot Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko. Utgången av den kan bli avgörande för landets strävan mot ett närmare samarbete med EU.

Utanför domstolen i Ukrainas huvudstad Kiev demonstrerar sedan över en månad Tymosjenkos anhängare mot vad de anser vara en politiskt motiverad rättsprocess.

– Vi vill att Julia Tymosjenko släpps fri och att hon får tillbaka sina lagenliga rättigheter, säger säger Aljesa som enligt ett rullande schema kommit till det lilla tältlägret utanför domstolsbyggnanden mitt i Kiev i över en månad nu.

De sitter där med sina flygblad och sina bilder på sin ledare sedan hon, Julia Tymosjenko, arresterades på grund av dåligt uppförande i rättssalen i början av augusti.

Landets förra premiärministern och en av frontfigurerna i den orangea revolutionen 2004 anklagas för att ha missbrukat sin ställning när hon för två år sen skrev på ett gasavtal med Ryssland. Ett avtal som blev mycket kostsamt för Ukraina och som landets nuvarande ledning vill riva upp.

Men demonstranterna utanför domstolen menar att rättegången är en politisk process iscensatt av president Viktor Janukovitj som vill oskadliggöra Julia Tymosjenko inför parlamentsvalet som planeras till nästa år. Tymosjenko var den enda som på allvar hotade Janukovytj när han segrade i presidentvalet förra året.

Demonstranterna i Kiev får medhåll av en enig omvärld, med EU i spetsen, och nu riskerar rättegången mot Tymosjenko att på allvar hindra Ukrainas hett eftertraktade närmande till unionen.

På torsdag inleds EU:s toppmöte med länderna i det så kallade Östliga partnerskapet, där Ukraina ingår. Partnerskapets mål är bland annat närmare handelsförbindelser med länderna, samtliga före detta Sovjetrepubliker.

Rättegången kan bli avgörande för fortsättningen, menar Igor Kogut direktör för Ukrainska skolan för politiska studier. Släpps Tymosjenko kommer dörrarna öppnas för en fortsatt process - om hon däremot döms, ja då kommer Ukraina i Europas ögon framstå som ett land som inte klarar av att leva efter demokratiska principer, säger han.