Spansk valkampanj inleds i kristider

1:52 min

I Spanien har valkampanjen nu inletts inför parlamentsvalet den 20 november. Det blir ett val, som kommer att äga rum fyra månader tidigare än tänkt och premiärminister Zapatero har upplöst parlamentet.

Valkampanjen är nu i gång och högerpartiet PP, Partido Popular kommer nu att lägga in en högre växel. Alla opinionsmätningar tyder visserligen redan på att det blir ett regeringsskifte och att PP kommer att ta över med en bred marginal i röstsiffrorna.

Socialisterna har tappat i popularitet i takt med att det har genomdrivit besparingsåtgärder och försökt rädda Spanien undan nödlån. Premiärminister Zapateros förtroendesiffror har sjunkit, dels därför att han ansågs alldeles för senfärdig med att erkänna de ekonomiska obalanserna.

Dels därför att hans regerings åtgärder har upplevts som orättvisa av många spanjorer, i synnerhet unga. De har samlats i omfattande fredliga gatuprotester och kallat sig De Indignerade.

Arbetslösheten bland de unga är kring 40 procent och många med utbildning har helt enkelt flytt utomlands för att hitta jobb.

Premiärminister Zapatero har ingen önskan att stanna kvar i politiken, utan lämnar över till partikamraterna. Men han säger att det kan bli nödvändigt med fler besparingar fram till den 20 november.

Socialisterna valde att tidigarelägga parlamentsvalet i hopp om att någon ekonomisk förbättring skulle kunna gynna partiet, men det mesta pekar på ett skifte. Högerpartiledaren Rajoy var genast ute i går och talade om ett Nationellt projekt för att övervinna krisen, åter skapa jobb och säkra de grundläggande offentliga tjänsterna.