Grekiske premiärministern om krisen

1:45 min

Den grekiske premiärministern försöker i dag i Berlin skapa förtroende för att Grekland ska leva upp till alla åtaganden för att få låna mer pengar för att klara sin skuldkris. Senare i kväll ska han träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I ett tal som direktsändes i tysk tv på förmiddagen lovade Papandreou att Grekland ska göra sitt.

– Yes, we can, sa den grekiske premiärminsitern Giorgos Papandreou i dag i Berlin. Orden är lånade från den amerikanska presidenten Barack Obamas valkampanj för några år sedan.

Med de orden försökte han övertyga de förväntansfulla tyska åhörarna om att den grekiska regeringen kommer att genomföra alla de åtstramningar och förändringar av den grekiska ekonomin som bland annat Tyskland kräver för att ställa upp med mer lånepengar till Grekland.

Papandreou var bjuden till Berlin av det tyska industriförbundet, BDI, och han kom med högburet huvud, som en statsman för att ingjuta förtroende både här och på marknaden. Att döma av de hjärtliga applåder han fick efter sitt tal så gillade industrifolket vad det fick höra från den grekiske ledaren, som bland annat lovade att arbeta för.

Papandreou utlovade verkliga och nödvändiga förändringar av det grekiska samhället.

Pandreous besök kommer samma dag som det grekiska parlamentet röstar om till exempel en höjning av fastighetsskatten som skulle kunna förstärka den grekiska statskassan.

Senare i kväll kommer Papandreou även att träffa den tyska förbundskanslern, Angela Merkel och ett gemensamt uttalande som ömsesidigt förtroende väntas komma från de båda senare. Även Merkel talade i dag och betonade sin respekt och sitt förtroende för Papandreos arbete.

Bland åhörarna var reaktionerna på dagens grekiska besök lite delade.

– Det var ett mycket statsammamässigt och Europainriktat tal, sa Sophi Speleotis från den Internationella Tyska Handelskammaren gillande.

På Alexanderplatz strax utanför, var meningen en annan.

– Han är bara hittvingad för att stå i givakt och avrapportera hur långt han har kommit i det som Tyskland kräver säger Eckbert Baltzer kritiskt.