Avregleringen av elmarknaden ska utredas

2:11 min

Regeringen går nu delvis oppositionen i riksdagen till mötes och genomför en utvärdering av hur avregleringarna av elmarknaden har påverkat priset och kvaliteten. Oppositionspartierna beställde en utredning av avregleringarna förra året

– Oppositionen säger att det är avregleringens fel att det är höga priser medan vi menar att avregleringen är bra, säger näringsminister Maud Olofsson, C.

– Då känner jag att det är bra att någon utifrån får titta på det här. Hur fungerar det egentligen.

Två ekonomiprofessorer får nu regeringens uppdrag att analysera hur elmarknaden fungerar och hur avregleringen påverkat priser, utbud, service och kvalitet. Men också att undersöka vad som egentligen påverkar elpriset och exempelvis vilken effekt utbyggnaden av vindkraften har haft. Utredarna ska vara klara i april.

Bakom uppdraget ligger ett riksdagsbeslut som de fyra oppositionspartierna drev igenom förra riksdagsåret mot regeringens vilja.

Oppositionen krävde då att regeringen skulle göra en bred översyn av hur avregleringarna påverkat en rad marknader som taxi, inrikesflyg, telefon och apotek men betonade att elmarknaden och järnvägens persontrafik och investeringar borde granskas först.

Maud Olofsson försvarar att regeringen nu väljer att inte följa riksdagens majoritet fullt ut.

– Järnvägen är också utsatt för granskning och vi utvärderar också hur den fungerar.

– Vi är inte politiskt rädda för att granska avregleringar. Tidigare har de ju fungerat bra.

Företrädare för oppositionen tycker att det är bra att regeringen låter analysera elmarknaden, men är missnöjda med att regeringen inte vill granska de andra områdena som riksdagens majoritet pekade på.

– Riksdagen har ju beslutat att järnvägen ska ingå i utvärderingen så jag ställer mig frågande till varför regeringen inte fullföljer de uppdraget som riksdagen har gett, säger Kent Persson (V) i näringsutskottet.

Finns det anledning för riksdagen att ta upp här frågan igen?

– Det finns all anledning att vi i näringsutskottet behandlar frågan igen.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista