Maud Olofsson kritiserar kraftbolagen. Foto:Scanpix

Olofsson träffar svenska elproducenter

1:13 min

Den svenska elförsörjningen är ett bekymmer inför vintern med stillastående kärnkraftverk och i dag träffar Maud Olofsson (C) några av Sveriges ledande elproducenter för att diskutera energiförsörjningen. Värst är det för Ringhals som i dag inte har någon av sina fyra reaktorer igång.

– Vi har de datum där Ringhals 4 ska vara i gång den 20 oktober, Ringhals 1 den 8 november och Ringhals 2 den 18 november. Ringhals 3 har vi inte satt något datum på eftersom vi väntar på ett beslut från strålsäkerhetsmyndigheten, säger kommunikationschefen på Ringhals, Gösta Larsen.

För tillfället står sex av tio svenska kärnkraftsreaktorer stilla och den samlade effekten ligger på runt 40 procent.

När Maud Olofsson träffade bolagen förra hösten var hon kritisk efter vintern 2009/2010 då kärnkraftskapaciteten bara låg på 63 procent.

Om det blir ännu en kall vinter kommer inte kapaciteten hos kärnkraftsverken att ligga på den nivå som behövs för energiförsörjningen.

– Det är inte acceptabelt, det är ju sämre än det var i fjol. Jag tyckte ändå att vi klarade fjolåret på ett relativt hyfsat sätt och man körde också kärnkraften och låg på verkningsgrader över 90 procent vissa perioder. Har vi kärnkraftverk som producerar då ska de också vara igång. Då ska översyner och reparationer vara gjorda när vi går in mot hösten. Det är därför som jag vill ha en diskussion med dem därför att de måste förklara hur de tänker sig klara detta inför vintern, säger näringsminister Maud Olofsson.

Fredrik Nilsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista