Dödscell i Texas. USA avrättar flest ungdomsbrottslingar.

Unga avrättas i strid mot folkrätten

De senaste fyra åren har 18 människor avrättats som straff för brott som de begick när de var minderåriga. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

Avrättningarna strider enligt Amnesty mot internationella konventioner och enligt rapporten står USA bakom hälften av avrättningarna.

Allt färre länder avrättar brottslingar som var barn, alltså under 18 år, när de utförde brottet, skriver Amnesty. Sedan år 2000 är det bara Kina, Kongo-Kinshasa, Pakistan, Iran och USA som inte instämmer i det internationella fördömandet av sådana avrättningar.

Flest unga avrättade i USA
USA har avrättat flest ungdomsbrottslingar de senaste fyra åren; nio stycken.

19 amerikanska delstater tillåter dödsstraff i sådana fall men det är bara tre delstater, Oklahoma, Texas och Virginia, som de senaste åren har tillämpat avrättning när barn begått brott.

Tidigare i år meddelade USA:s högsta domstol att man ska pröva huruvida avrättningen av ungdomsbrottslingar strider mot den amerikanska grundlagen. Förhandlingarna kommer att inledas i oktober och någon gång under 2005 väntas besked.

Strider mot folkrätten
Amnesty skriver i rapporten att även om antalet avrättningar av ungdomsbrottslingar är få i förhållande till det totala antalet avrättade i världen, så ser organisationen extra allvarligt på de här avrättningarna.

Avrättningarna bryter både mot folkrätten och mot barnkonventionen som alla länder utom Somalia och USA har godkänt.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".