FN tvekar om mer hjälp till Irak

Under tisdagen dödades minst 60 människor i Irak och samtidigt som våldsamheterna fortsätterm så pressar USA och den nya irakiska regimen nu på för att få FN och omvärlden att ställa upp med mer hjälp. Men FN tvekar.

Bushregeringen och det nya irakiska styret vill att FN ska skicka mer internationell personal för att förbereda de planerade valen i januari. Ett viktig steg i demokratiseringsprocessen i Irak och med förhoppningen att det ska hjälpa till att få slut på våldsamheterna i landet.

Men FN:s generalsekreterare Kofi Annan vill inte skicka in mer personal eftersom läget är osäkert och våldsamt. Situationen är låst, ett moment 22.

”Terroristerna vet om det här”, sa Feisal al-Istrabadi, Iraks charge d’affairs till FN i säkerhetsrådet på tisdagen. ”De gör allt för att vi inte ska få den hjälp vi behöver”.

Inget land ställer upp
Planen att en multinationell styrka ska följa med och skydda FN-personalen har det hittills inte blivit något av, eftersom inget land ännu har lovat att ställa upp med trupper. Både USA och Irak uppmanade på tisdagen FN:s medlemsländer att ändra inställning och bidra med hjälp.

En diplomat från ett EU-land sa till Ekot natten till onsdag att alla inser att något måste göras för att stoppa mer kaos och blodspillan. Men, förklarade han, få om ens några länder är beredda att sända trupper in i en så våldsam situation, speciellt som flertalet inte stödde det USA-ledda kriget från början.

Behöver förstärkning
Det har också förekommit spekulationer om att omvärldens inställning kommer att ändras om president Bush förlorar valet om knappt två månader. Men den irakiske FN-representanten avfärdade det och sa att han inte trodde att det finns länder som är så cyniska.

Just nu har FN en mycket liten grupp med internationell personal på plats i Irak. Enligt FN-talesmannen Fred Eckhard behövs minst 200 för att hjälpa till att genomföra de planerade valen. Men han, lika lite som någon annan i FN-högkvarteret, vågar eller kan idag säga när den förstärkningen kan bli aktuell.

                                                      Anders Ask New York
                                                                anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".