Fjärrvärmekunder har fått för låga räkningar

Många fjärrvärmekunder drabbats av kraftiga prishöjningar. Trots det så har tusentals fjärrvärmekunder de senaste åren fått för låga räkningar. Anledningen är ett fel på en viss typ av fjärrvärmemätare. Felet upptäcktes vid Tekniska Verken i Linköping.

– Det ena som vi gör är att vi byter de här mätarna så fort som möjligt och det har vi redan gjort själva. Det andra är att vi har gett SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i uppdrag att utreda vad felet egentligen beror på och vad det är för förhållanden som gör att den här situationen uppkommit, säger Kristian Arkesten, mätteknisk chef på Tekniska Verken i Linköping.

Kan handla om 10 000 mätare
Trots att fjärrvärmeräkningarna på vissa i håll i landet stigit med så mycket som 50 procent de senaste åren, så har tusentals fjärrvärmekunder ändå betalat för lite. Enligt Kristian Arkesten kan det vara så många som 10 000 mätare runt om i Sverige som visar fel.

Tidningen Ny Teknik skriver onsdagens nummer att det är induktionsmätarna det är fel på, det vill säga den typ av fjärrvärmemätare som alstrar ett magnetfält i samband med mätningen.

Kunderna behöver inte betala
Kopparutfällningar från fjärrvärmerören fastnar, vilket, enligt Ny Teknik, leder till felaktiga uppgifter om fjärrvärmeförbrukningen. Kunderna kommer enbart att behöva betala i efterhand om de vill.

– I vissa fall om det är stora förluster för energibolagen så blir det förmodligen så att det blir en diskussion med kunden då man gemensamt kanske kan komma överens om hur den verkliga förbrukningen skulle ha varit. I de andra fallen är de så att energibolagen står för kostnaderna helt och hållet själva, säger Kristian Arkesten

Har ni rätt att kräva kunder på pengar när mätfelet har legat hos er?

– Man har ju alltid rätt att ta upp en diskussion men det är i slutändan så att det är energibolaget som ansvarar för att mätningen är rätt. 

Gunilla Bering
gunilla.bering@sr.se

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".