16-åringen häktad misstänkt för mord

Den 16-åring som suttit anhållen misstänkt för mordet på en 14-årig pojke i Sollentuna i lördags häktades på onsdagen av Sollentuna tingsrätt. Rätten beslöt också att han ska stanna kvar i häkte, trots sin låga ålder.

– Om man ska häkta så unga människor sägs det att det får tillgripas när det är uppenbart att det inte betryggande förvaring kan lösas på annat sätt. Det har jag haft inställningen att det i inledningsfasen när det är många vi inte hört, eller hört klart än, måste vi ha de säkerhetsgarantierna att han inte kan kommunicera med omvärlden. Den uppfattningen har tingsrätten delat, säger chefsåklagare Christer Peterson.

Den unge pojken som gömde sig i sin roströda munkjackshuva fyllde 16 år för bara några veckor sedan. Han satt med nedböjt huvud när chefåklagare Christer Petersson yrkade på häktning för misstanke för mord på sannolika skäl.

Motsatte sig häktning
16-åringen motsatte sig via sin advokat själva häktningen. Han hade istället begärt att han skulle placeras på ett så kallat paragraf tolvhem, ett slutet ungdomshem, med tanke på att han är så ung.

Det gick rätten inte med på, då man ansåg att säkerheten där inte kunde bli tillräckligt god.

Förnekar mord
16-åringen medgav att det fanns sannolika skäl för misstanke om brott, men inte för mord.

Dessutom beslutade rätten att man ska inhämta ett yttrande från de sociala myndigheterna i Sollentuna. Skälet till det är att den misstänkte är så ung.

– Om vi får en fällande dom får något brott blir det en fråga om vilken påföljd den häktade ska få. När det är så här unga människor är inte fängelse det första alternativet, utan det finns andra påföljder att välja emellan. Vi vill se om kommunen haft kontakt med honom och vad kommunen kan erbjuda som alternativ till fängelse, säger chefsåklagare Christer Peterson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".