Skogsavverkning.

Industrin känner av hög skogsavverkning

Den svenska skogen räcker inte längre till för industrins behov. Om inte något görs hotar råvarubrist. Det framgår av en rapport från Skogstyrelsen. Den ökande avverkningen har nu nått taket och det börjar nu märkas för industrin.

I skogen vid Bottnaryd på gränsen mellan Småland och Västergötland ligger det lilla sågverket Karla-Trä med 11 anställda. Ett familjeföretag som kämpar på i konkurrensen med dom stora bolagen.

– Det känns med prisökningar och att det är fler aktörer på marknaden helt enkelt, säger Anders Larsson på sågverket Karla-Trä i Bottnaryd i Småland.

Så ni märker att den skog som huggs det är fler som är ute efter den?

– Ja, det kan man väl säga. Det gör vi helt klart.

Både träindustrin och energiföretagen slåss idag om skogsråvaran. På flera håll i landet som till exempel södra Norrland får man idag söka sig långt för att få tag på virke. Importen som tidigare varit en räddningsplanka minskar idag eftersom många andra länder håller hårt i sitt värdefulla virke.

Brist på virke kan få konsekvenser
Det är stora värden som står på spel. Skogsindustrin är en av Sveriges stora basnäringar med goda exportinkomster och en brist på virke kan få konsekvenser.

– Blir det väldigt mycket kan det bli en akut råvarubrist  på virke och det är naturligtvis inte bra, säger Anders Larsson.

Vad skulle det innebära?

– Att man får avveckla industri kanske. Nu är ju sågverksnäringen ganska seg så det är ingen som vill lägga sig ner självmant och dö. Det är nog ytterligare effektivisering och med det så blir det ökad produktion och då spär man på det här kanske, säger han.

På Skogstyrelsen har man flera gånger varnat för en annalkande skogsbrist, eftersom avverkningen ökat snabbare än tillväxten.

Utvecklingen går fort
I dagens rapport konstateras att utvecklingen nu går mycket fort. Redan med dagens avverkningstakt nås i stort sett taket för hur mycket skog som kan tas ut. Skogstyrelsen vill nu bland annat få fart på röjning och återplantering som många skogsägare slarvat med.

– Jag tror att det är lite farligt att man går med för mycket pekpinne när det gäller det här med röjning och plantering. Man måste istället locka fram intresset att göra skogsvårdsintressen. Sedan ser man ju också att tillväxten ökar också när man gjort en åtgärd, säger Anders Larsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".