Skolinspektionen skärper kollen på friskolor

2:20 min

Med start nästa år kommer Skolinspektionen att börja besöka friskolor innan de drar igång sin verksamhet. Det skulle kunna ha hindrat den situation som nu uppstått i Göteborg. Där en friskola nu stängs, bara fyra veckor efter att den startade.

Ann-Marie Begler är generaldirektör för Skolinspektionen.

– Det som vi kommer att göra nu och som vi har inlett, det är att vi kommer att ha någonting som kallas för etableringskontroll. Det innebär att vi strax innan skolan startar, nämligen maj-juni inför skolstart, då går vi in och kontrollerar om det blev så som angavs i ansökan.   

Man kan fundera över hur en skola som stängs efter bara fyra veckors drift ens fått tillstånd till att starta?

Men ett sådant tillstånd är bara en pappersprodukt och det är först när en skola fått klartecken som man börjar rekrytera personal, skaffa lokaler och liknande. Och Fredens skola som nu stängs i Göteborg såg bra ut på papperet.

– Vi har gått tillbaka och tittat på ifall det fanns någonting i den här ansökan som vi borde ha sett eller reagerat över. Och det ser vi faktiskt inte.

Men när väl skolan startade var läget ett annat. Lärarna var för få och de fick ingen förberedelsetid och någon rektor fanns inte heller på plats från början.

Det är sådant som Skolinspektionen nu hoppas kunna upptäcka när de med start nästa år ska börja kontrollera skolor innan de startar.

– Då tittar vi på om man har rektor anställd, har man personal anställd, har man en lokal har man utrustning och har man gymnastiksal och bibliotek.

Hade en sådan etableringskontroll kunnat förhindra att situationen på Fredens skola urartade?

– Vi hade möjligen kunnat se en del av det här då.

Enligt kommunens anmälan till Skolinspektionen har det varit ständiga konflikter mellan elever med olika trosinriktningar på skolan. Och en bristande ledning med en ägare som inte kommer överens med sin rektor har inte kunnat ta tag i problemen.

Under de fyra veckor skolan varit igång har elevantalet sjunkit från 118 till dagens 58. De kvarvarande eleverna erbjuds nu plats i Göteborgs kommunala skolor.

Varken skolans ägare, rektor eller lärare vill låta sig intervjuas av Sveriges Radio men Kajsa Fröman på lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg träffade i dag lärarna.

– De upplever att det har varit jättejobbigt. Alla lärarna mår väldigt dåligt. Men väldigt många känner att de är lättade över att de togs på allvar och att Skolinspektionen såg det här som de faktiskt har larmat om.

Andreas Kron

Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista