1 av 2
Lena Ek och Annie Lööf. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik: Nya regeringen

Lööf och Ek nya i regeringen

Ska resa mer än sin föregångare
1:43 min

Den nya centerledaren Annie Lööf blir näringsminister och ersätter sin företrädare Maud Olofsson som lämnar regeringen. Samtidigt blir EU-parlamentarikern Lena Ek ny miljöminister och Andreas Carlgren avgår. Det är en förnyelse av centerpartiets ministerposter som den nya partiledaren Annie Lööf står bakom.


– Det är givetvis naturligt att en ny Centerledare också formar sitt nya lag och jag är väldigt glad att Lena Ek blir ny miljöminister och att jag blir departementschef och näringsminister, säger Annie Lööf.

Annie Lööf blir näringsminister men flyttar över energifrågorna till IT- och energiminister Anna Karin Hatt. Det ger Annie Lööf mer tid till arbetet som partiordförande. Hon har bland annat lovat att resa mycket mer än vad Maud Olofsson gjorde och träffa partimedlemmar ute i landet.

Anna Karin Hatt blir alltså kvar som IT-minister, men får också energifrågorna. Socialdemokraterna har förklarat sig intresserade av att förhandla om en blocköverskridande energiöverenskommelse. Och Anna Karin Hatts besked är att det går att ansluta sig till den överenskommelse som de fyra borgerliga partierna har:

– Det som är viktigt att konstatera är att vi har en långsiktig, stabil energiöverenskommelse som bygger på att bygga ut ett tredje ben i energiförsörjningen och se till att öka det förnybara. Om det finns intresse från andra att ansluta sig till den överenskommelsen så är de förstås välkomna att göra det, säger Anna Karin Hatt.

Eskil Erlandsson blir också kvar som landsbygdsminister. Han har suttit med i regeringen sedan 2006.

Ny miljöminister är Lena Ek som lämnar sin plats i EU-parlamentet. Hon ersätter alltså Andreas Carlgren som miljöminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".