”Saudiarabiska läroböcker fulla av hat mot judar”

1:52 min

Saudiarabiska läroböcker som används i religionsundervisningen tillhör den muslimska världens mest intoleranta. Människorättsadvokten Nina Shea vid Center for Religious Freedom, knutet till tankesmedjan Hudson Institute i Washington, har studerat läroböckerna.

Saudiska läroböcker är fulla av hat mot grupper som judar, kristna men också mot andra muslimer som den shiamuslimska minoriteten i landet. Texterna beskriver också hur homosexuella ska straffas med döden. Dessutom innehåller läroböckerna skrivningar om att våldsamt jihad är en del av den sanna tron, säger Nina Shea på Centrum för religionsfrihet vid Hudson Institutet, som bevakar religionsfrihet i hela världen.

Kritiken mot läroböckerna väcktes redan 2001 efter terrordåden den elfte september och de saudiska myndigheterna lovade då en förändring. Men undersökningen från det amerikanska institutet visar att så inte skett.

Den saudiarabiska kungen har insett problemet. Men samtidigt har de religiösa myndigheterna fått fria händer att styra över bland annat skolundervisningen, säger Abdulhadi Khalaf som är sociolog verksam vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet:

– De har rätt att fatta beslut när det gäller kvinnors uppträdande och de offentliga platserna. Ett av områdena där de religiösa myndigheterna har den här rätten är den religiösa undervisningen, vad barnen ska lära sig om religion, säger han.

Den saudiska ambassaden i Sverige har avböjt medverkan.

Åsa Furuhagen

Människor och tro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista