Kvinnors situation i världen har inte förändrats mycket på tio år.

Liten förbättring för kvinnor på tio år

I år är det tio år sedan världens länder enades om att förbättra situationen för kvinnor i världen i det så kallade Kairoprogrammet. Enligt en rapport från FN som presenteras på onsdagen har många förbättringar skett, Men mödradödligheten är fortsatt lika hög idag som då och motståndet mot kvinnors rättigheter har ökat.

– Huvudsakligen beror det på den politiska förändringen i USA för fyra år sedan för det gav katolska kyrkan och andra grupperingar i världen en partner i västvärlden att samarbeta med och som var mycket viktig. Det har gett förskräckliga följder för många av världens kvinnor, säger biståndsminister Carin Jämtlin.

När George Bush kom till makten i för fyra år sedan beslutade han att inga amerikanska bidrag ska gå till organisationer som inte aktivt är emot abort. Detta var början på ett nytt samförstånd mellan USA, katolska kyrkan och delar av den muslimska världen.

Många blev av med sina bidrag
Men det innebar också att mängder av organisationer som arbetar med mödravård blev av med sina bidrag, vilket kan vara en av förklaringarna till att antalet kvinnor som dör i samband med abort och gravidetet inte har minskat någonting trots alla löften och åtaganden i Kairoprogrammet.

– Den vanligaste dödsorsaken för kvinnor mellan 15 och 19 år är komplikationer vid graviditeter. 70 000 kvinnor dör varje år på grund av osäkra aborter. Man kan räkna upp många förskräckliga siffror, säger Carin Jämtin.

Många länder förstår problemen
Men trots det ökade politiska motståndet har några viktiga framsteg gjorts sedan konferensen för tio år sedan. Enligt FN-organet UNDP:s särskilde rådgivare Björn Andersson har de flesta länders regeringar nu förstått nödvändigheten av en förändring, även om de inte lyckats genomföra den.

– Till exempel har kvinnors rättigheter lyfts fram på dagordningen, våld mot kvinnor och handeln med kvinnor och flickor diskuteras i dag mer öppet. Men det som har gått framåt är att länder själva har erkänt att Kairoprogrammet är en viktig del i att bekämpa fattigdomen, säger han.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".