Många rullstolar har brister.

Nästa alla rullstolar har brister

Många rullstolar är dåliga, rent av farliga. En studie i Västra Götaland visar att över 90 procent av alla rullstolar har allvarliga brister som måste åtgärdas. I flera fall handlar det om brister som ökar risken för bland annat fallolyckor.

– Ett enkelt fel är fotplattan som inte stannar kvar uppe när man har fällt upp den. När brukaren ska förflytta sig från rullstolen och har ställt sig upp och ska ta några steg, snubblar på fotplattan. Det kan resulterar i lättare skador men kan också i värsta fall resultera i frakturer, säger Rozita Hanzen, distriktsarbetsterapeut i Borås, som har gjort studien.

I dag finns det cirka 90 000 rullstolar i landet men det finns inte mycket kunskap om vilket skick de är i. Studien, som gjorts i Västra Götaland, är den första i sitt slag i hela världen och resultatet är nedslående.

I de undersökta kommunerna Borås och Bollebygd var det fel på 99 procent av alla rullstolar. Översätter man det till riksnivå hamnar man på minst 93 procent.

Det handlar till exempel om säkerhetsrisker som dåliga bromsar och dåliga köregenskaper. Det är också många som rullar omkring i stolar som inte är individuellt anpassade och det kan ge förslitningsskador.

– Den som är ansvarig för verksamheten är den som är ansvarig för uppföljning av de medicintekniska hjälpmedlen, säger Rozita Hanzen.

Med andra ord landstinget?

– Ja, om det är landstinget som har provat ut rullstolen. Det kan ju också vara så att de är inskrivna i kommunens hemsjukvård och då är det kommunens ansvar.

Vidar Severin, SR Sjuhärad
vidar.severin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".