al-Qaidatoppen al-Awlaki dödad i Jemen

1:39 min

En av de främsta al-qaida-ledarna, den amerikanska medborgaren Anwar al-Awlaki, dödades i dag i Jemen. al-Awlaki stod som nummer två på USA:s dödslista efter Usama bin-Laden.

Anwar al-Awlaki dödades i ett anfall med ett förarlöst amerikanskt flygplan, en så kallad drönare.

al-Awlaki var född i USA och var amerikansk medborgare. Han anses ha varit medskyldig till några av de planerade men misslyckade terrorattentaten i USA på senare år. Men han ska också ha stått i direkt kontakt med den armémajor som dödade tretton soldater på militärbasen Fort Hood i Texas 2009.

al-Awlaki anses inte ha varit en viktig operativ chef inom al-Qaida men genom sin amerikanska bakgrund var han mycket betydelsefull för att värva anhängare och propagera i väst och i den rollen är han svår att ersätta.

USA har sett honom som den näst viktigaste al-Qaida-ledaren efter Usama bin-Laden. Det beror också på att al-Qaida på den arabiska halvön med bas i Jemen numera ses som den farligaste grenen av det annars försvagade terrornätverket.

Dödandet av al-Awlaki passar väl in i president Obamas antiterrorpolitik. Han har börjat dra ner på trupperna i Afghanistan men i gengäld har han kraftigt trappat upp anfallen riktade mot olika al-Qaida-ledare, inte minst med förarlösa flygplan.

Fallet al-Awlaki är samtidigt kontroversiellt, han är amerikansk medborgare och människorättsaktivister har ifrågasatt om Vita Huset har rätt att beordra avrättning av en av sina medborgare - utan att det prövas i någon domstol.

Enligt Jemens försvarsdepartement dödades ytterligare en amerikansk medborgare i missilattacken. Samir Khan, med pakistanskt ursprung och också al-Qaida-anhängare, sägs ha stått bakom ett webbmagasin där al-Qaidas idéer publicerades.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista