Åtalad kommissarie kringgick polispraxis

I den pågående rättegången i Stockholms tingsrätt, där bland andra en kriminalkommissarie från länskriminalpolisen i Stockholm står åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. På onsdagen hördes hans chefer om de arbetsmetoder som gäller där kriminalkommissarien arbetat.

Det var i samband med att polisen i Eskilstuna i våras avslöjade en narkotikaleverans som det visade sig att en kriminalkommissarie från länskrim i Stockholm figurerade i den telefonavlyssning som polisen gjort. Nu står han åtalad för bland annat grovt vapenbrott.

Enligt åklagaren ska kriminalkommissarien ha haft en stor mängd vapen till hands som beslagtagits eller köpts från kriminella kretsar.

”Ska upprätta anmälan”
Han har inte på något sätt dokumenterat vapnen. Så gör man för att inte röja informatören enligt kriminalkommissarien som menar att han följt rådande praxis. Det tillbakavisar länskriminalpolisens chef Leif Jennekvist när han hördes av åklagare Katarina Johansson-Welin idag, onsdag.

– Han ska skriva in det som ett beslag. Finns det inte någon anmälan om vapnets förlust eller en utredning om planering om väpnat rån eller så, så ska det också upprättas en anmälan, sa Jennekvist.

Kan du se något undantag där att inte uppföra ett beslagsprotokoll?

– Egentligen inte.

Vid flera tillfällen har vapen gått från kriminalkommissarien till hans informatör enligt åklagaren. I ett uppmärksammat fall handlar det om ett vapen som heter Uzi som kriminalkommissariens informatör skulle ta från en liga som planerade ett värdetransportrån.

”Följde order”
Enligt åklagaren gick planerna i stöpet. Det slutade med att informatören med kommissariens goda minne gav tillbaka vapnet till ligan. Kriminalkommissariens advokat hävdar att hans klient följt chefernas order så sa Leif Jennekvist att något sådant aldrig skulle kunna få förekomma.

– Det finns inte en enda situation som jag kan tänka mig att polisen ska medverka till att sätta vapnet i hand på dem som faktiskt kan skjuta polisen.

Katarina Helmerson

katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".