Elever tryggare i skolan än utanför

Antalet grova våldbrott mellan ungdomar där knivar är inblandade har både blivit fler och grövre. Det uppger man vid flera akutmottagningar i landet som Ekot pratat med. Samtidigt visar Skolverkets attitydundersökning för förra året att eleverna känner sig tryggare på skolorna.

Sandra Ljunglöf som går på Bromma gymnasium i Stockholm, där en ung man sköts till döds för tre år sedan, åker inte gärna tunnelbana på kvällarna, men säger att hon känner sig trygg i skolan.

– På kvällar är jag väldigt rädd att åka tunnelbana ensam. Man hör att det händer så mycket och det är för många som råkar ut för saker. Där upplever jag inte samma säkerhet som i skolan där man känner att ansvaret vilar på någon annan. Man tror i alla fall att man är trygg där, säger hon.

För drygt tre år sedan sköts en 16-årig pojke till döds av en 19-åring på en toalett på Bromma gymnasium i Stockholm. 19-åringen gick inte på skolan och orsaken till dödskjutningen ska ha varit ett gammalt bråk.

Pratar mycket om säkerheten
Efteråt pratades det mycket om säkerheten på de svenska skolorna och vissa skolor har efter det här infört elev-ID-kort för att kunna känna igen vilka elever som går på skolan.

För Bromma gymnasiums del har mordet också medfört att lärarna blivit mer uppmärksamma på vilka som går på skolan, berättar rektorn Peter Lyt.

– Bromma gymnasium har förstås vaknat lite extra efter den händelsen och är uppmärksam på om det är någon man inte känner igen. Eleverna är också väldigt bra på att komma till skolledningen och påpeka om det är några personer i skolan som inte går där. Då går jag direkt ut och talar om att skolan inte är en allmän plats utan att alla får gå till expeditionen och tala om sitt ärende. Annars har man inte på skolan att göra, säger Peter Lyt.

Känner sig tryggare
Men trots alla uppmärksammade våldsdåd visar Skolverkets attitydundersökning för förra året att eleverna känner sig tryggare på skolorna.

96 procent av eleverna känner sig trygga i skolan och det är en ökning med två procentenheter jämfört med år 2000.

Sandra Ljunglöf säger att hon inte känner till någon som bär vapen i skolan.

– Jag är ganska insatt i skolan och jag tycker inte att det förekommer vapen över huvud taget, inte knivar eller något annat. Det är i så fall utanför skolan, men inte i skolan. Det är mycket strängare nu och jag tror inte att skolelever vågar ha vapen. Inte i den här skolan i varje fall, säger Sandra Ljunglöf.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".