1 av 5
SR:s Nils Horner vid en kemifabrik som ligger 19 kilometer från Fukushima-reaktorerna och som fått dispens från evakueringszonen på 20 km för att kunna öppna igen. Foto: Mayumi Sato/Sveriges Radio
2 av 5
Lantbrukaren Yasuhiko Mishima utanför staden Minami-soma känner sig ensam. De flesta har flytt trakten, oroliga för strålning från Fukushima-reaktorerna 21 km bort. Han tror få kommer återvända, trots att evakueringen från utanför en 20 km radie hävts. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 5
Till höger om den högsta antennen skymtar tornen vid det havererade Fukushima Daiichi-kärnkraftverket. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 5
Vägarna som leder in mot Fukushima-reaktorerna är nu helt blockerade för all trafik. De som upptäcks innanför en 20 kilometers radie riskerar dryga böter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
5 av 5
Polis stoppar trafiken vid en vägspärr 20 km från de havererade Fukushima-reaktorerna. Den som upptäcks innanför zonen riskerar tusentals kronor i böter. Men i området utanför en 20 km radie från reaktorerna har regeringen nu hävt en evakueringsrekommendation. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Oro över strålning – trots hävd evakuering

1:53 min

I Japan har myndigheterna i veckoslutet hävt evakueringsordern i ett område nära det havererade kärnkraftverket Fukushima. Det är ett försök av myndigheterna att bringa normalitet tillbaka till regionen. Men oron är fortfarande stor över strålning och det är oklart hur många som kommer att vilja flytta tillbaka.

Lantbrukaren Yasuhiko Mishima ställer ner skottkärran mitt på vägen. Det är ingen risk att det kommer några bilar här, för vägen blockeras några meter bort av en bom, förbi bommen får ingen passera. Där är 20-kilometersgränsen från havererade Fukushima-reaktorerna.

I veckoslutet hävde japanska regeringen evakueringsrekommendationen för en zon utanför den ännu förbjudna 20-kilometerszonen - en evakueringsrekommendation som 71-årige Mishima är en av få här som trotsat. Han berättar att han stannade kvar för att ta hand om gården - och sin Alzheimers-sjuka mamma.

Likt flera jag talar med här säger han att han är så gammal att han inte oroar sig för risken att utveckla cancer om flera decennier.

Men han är tveksam till om många yngre nu kommer att vilja flytta tillbaka till samhällena som ligger alldeles utanför förbudszonen. Det finns oklarheter om hur farliga eller ofarliga strålnivåerna här är på lång sikt, och om vilken ekonomisk hjälp medborgarna kan få.

Myndigheterna säger att man stadigt gör framsteg i arbetet med att stabilisera reaktorerna som skadades i samband med jordbävningen och tsunamin i mars. Men stora landytor kring reaktorerna är nu förorenade och ingen vet när de kan vara fria från skadlig strålning.

Det är ungefär 30 000 människor som nu håller sig borta från trakten här runt staden Minami-soma. Många affärer, skolor och sjukstugor är stängda. De få människor man ser är mest åldringar. Det känns ödsligt häromkring.

Yasuhiko Mishima tycker det känns ensamt att vara kvar här, bland alla tomma hus och övervuxna ängar.

Nils Horner, Minami-soma

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista