Valaffisch.

Högerextremister framåt i östra Tyskland

I Tyskland är det delstasval i de östra delarna på söndag och i Sachsen går det högerextremistiska partiet Nationaldemokraterna starkt fram. Ekots korrespondent har besökt ett av partiets starkaste fästen i Sachsen.

Utåt sett är byn en idyll med korsvirkeshus, porlande bäckar och serpentinvägar som slingrar sig mellan bergtoppar och dalgångar. Här vid gränsen till Tjeckien i lilla Reinhardtsdorf röstade 25 procent av invånarna på det nazistiska partiet NPD i kommunalvalet i juni.

Området som heter Sachsiska Schweiz för sin alplikande natur, är partiets starkaste fäste.

Arbetslöshet och misstro
Bakom alla skyltar om hotell och rumsuthyrning, döljer sig en skyhög arbetslöshet, uppgivenhet och en misstro mot de etablerade partierna.

– Det har inte hänt något på 10 år. Vi är arbetslösa och kommer förbli så. Detta blir ett protestval, säger en man, som liksom övriga i byn inte vill säga vad han heter när jag intervjuar honom.

Valaffischer i nazistfärger
Jag träffar honom tillsammans med en grupp yngre män som samlats för att dricka öl vid byns mötesplats på kvällen, en träbarack.

Vilka kommer ni att rösta på, frågar jag.

Vad ser det ut som, svarar männen som har snaggat hår och kängor.

I byn hänger valaffischer med det forna nazistpartiets färger: rött, svart och vitt.

Varnar för partiet
Tio mil bort, i storstäderna Leipzig och Dresden, är partiet mer anonymt. Men där har man ändå lyckats nå många förstagångsväljare med bland annat en cd-skiva.

Kampsånger mot invandrare på en skiva som delats ut vid skolorna och medan valforskare varnar för att partiet kanske står inför ett genombrott, vädjar de tyska socialdemokarternas partiordförande Franz Muntefering i tv.

”Tänk efter. Att rösta på nynazister innebär att dra Sachsen och Tyskland i smutsen”.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".