Aktivisterna inne i parlamentet.

Oro för säkerheten i brittiska parlamentet

Efter att rävjaktsaktivister på onsdagen tagit sig in i det brittiska parlamentets underhus har extra polis satts in för att bevaka parlamentetet. Intrånget har lett till frågor om säkerheten kring offentliga byggnader.

De åtta rävjaktsaktivisterna utgav sig för att vara byggentreprenörer och tog sig förbi poliser, vakter och säkerhetskontroller i parlamentet, med hjälp av en förfalskad inbjudan till ett möte om renoveringsarbete i huset.

De hade dessutom varit inne på en rekognoseringsrunda i parlamentet på tisdagen, utan att någon reagerade.

Säkerhetsfiasko 
Det var ett säkerhetsfiasko utan motstycke. I en tid när terrorhotet mot London anses överhängande och parlamentet är ett uppenbart potentiellt mål, kunde en grupp demonstranter med lätthet ta sig ända in till den del av underhuskammaren där både regeringen och oppositionens skuggregering sitter.

Ingen utomstående har gjort intrång där sedan kung Karl den förste gjorde det 1642 och hade rävjaktsaktivisterna varit terrorister hade resultatet blivit förödande.

Batman på Buckingham Palace
Intrånget i underhuset var dessutom den andra spektakulära säkerhetsmissen på bara några dagar. I måndags tog sig en man utklädd till Batman upp på en avsats på Buckingham Palace, precis bredvid den balkong där den kungliga familjen brukar framträda.

Det var en medlem av aktivistgruppen för fäders rättigheter i vårdnadstvister.

Skärpt säkerhet
Skärpta säkerhetsarrangemang kommer att bli följden. Sent på onsdagskvällen sa underhusets talman att han har bett om en betydande extra polisstyrka för bevakning av kammaren under torsdagen.

För som en underhusledamot uttryckte det: där aktivister kan ta sig in kan andra, med dödliga avsikter, också göra det.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista