Fortsatt högt oljepris - trots att OPEC ökar produktionen

I går beslutade oljekartellen OPEC att öka produktionen med en miljon fat per dag. Men i går kom också statistik som visar att ett kraftigt fall i USA:s råoljelager - samtidigt som orkanen Ivans härjningar gör att 20 procent av USA:s oljeproduktionen ligger nere. Och enligt Göran Lindblå, styrelseordföranden i OKQ8, kommer råoljepriset att fortsätta att ligga på rekordnivåren - trots beskedet från OPEC.

Trots att OPEC-länderna, minus Irak, nu ska utvinna 27 miljoner fat per dag, så väntas det inte få någon effekt på priset för konsumenterna.

För någon månad sedan höjdes produktionen med 2,5 miljoner fat per dag, utan att prispressen uppåt förändrades. I augusti var priset för ett fat olja uppe och vände strax under 50-dollarsstrecket i New York. Nu hoppas man att priset ska krypa ner under 40-dollarsstrecket:

Enligt OPEC är marknaden väl försedd med olja. Det råder ingen brist trots rekordstor efterfrågan från Kina och Indien och USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".