Färre jobb inom försvarsindustrin

I takt med nedskärningarna inom försvaret har antalet personer som jobbar inom den svenska försvarsindustrin minskat kraftigt. Bara i år har över 500 personer varslats om uppsägning. Försvarsindustrin och försvarsexperter tror att det kan bli ännu tuffare i framtiden.

Percurt Green är vd på Sveriges Försvarsindustriförening.

– Vi vet att det kommer att bli reduceringar. Var kan vi inte säga, men att det blir förändringar genom mindre budget, ändrade inriktningar inom försvarsmakten, är klart.

Den svenska försvarsindustrin är inte längre speciellt svenskt. De flesta företagen är antingen helt eller delvis ägda av utländska företag. Ändå är industrin fortfarande i hög grad beroende av inköp från det svenska försvaret.

Mer internationellt
Martin Lundmark på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har granskat den svenska försvarsindustrin. Han anser att företagen måste skaffa sig fler samarbetsavtal med andra länder.

– Den svenska försvarsindustrin och dess beställningar är fortfarande i tämligen hög utsträckning svenska beställningar. Det skulle vara en fördel om det var mer internationellt, säger Martin Lundmark.

Färre anställda
Antalet anställda i försvarsindustrin minskade för fjärde året i rad förra året. Nu jobbar drygt 22 000 i de här företagen.

Men när det gäller personal som är direkt involverad i militär produktion har antalet legat rätt konstant mellan 14 000 och 15 000 de senaste åren.

Krisen närmar sig dock, förra året varslades runt 1 000 personer och hittills i år över 500.

För lite att göra
På många håll finns det alldeles för lite att göra på utvecklingsavdelningarna eftersom nästan inga nya projekt beställs, varken från det svenska försvaret eller från utländska intressenter.

– Vi har nu under en treårs period haft begränsade utvecklingsuppdrag i avvavktan på det försvarsbeslut som ska komma. Vi har inte råd att vänta mycket längre till. Utan nya utvecklinsguppdrag kommer våra ingenjörer ganska snabbt att sluta, säger Percurt Green, vd på Sveriges Försvarsindustriförening

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".