Totalförlamad fick tillbaka rörelseförmåga

1:56 min

Läkare i Göteborg har lyckats ge totalförlamade patienter rörelse tillbaka i handleden. Med hjälp av en metod som kallas nervtransferering har patienterna återfått rörligheten i handlederna.

En av de patienter som har opererats är 35-årige Tero Leskinen som blev totalförlamad vid en dykolycka förra sommaren.

– Fysiskt är det inte mer än att jag kan sitta en timme och bara titta på min hand när jag viker den, men rent psykiskt är det fantastiskt, det har förändrat mycket, säger är 35-årige Tero Leskinen.

Han blev totalförlamad efter en dykolycka förra sommaren. Nu är han en av de patienter som opererats och han har stora förhoppningar för framtiden.

– Man ser att det går att göra saker; kunna äta själv, kunna greppa en kaffekopp eller ta min hund i örat när han inte gör som jag vill, säger han.

Det är forskare i Göteborg, Tyskland och Schweiz som har opererat fyra ryggmärgsskadade patienter med så kallad nervtransferering.

Vid en ryggmärgsskada förstörs många nerver men läkarna letar upp en hel nerv ovanför skadan, flyttar den och syr ihop den med en muskel som inte fungerar.

Efter några månader har nervtrådarna vuxit in i muskeln som då börjat fungera.

– Resultaten så här långt är över förväntan; vi har sett återkomst av funktioner som vi önskat att det skulle bli i några av fallen, säger Jan Fridén, professor och handkirurg. 

– Just det att vi kan ge lite extra hopp om handfunktion hos de riktigt högt skadade patienterna är superhäftigt, säger han.

Madeleine Blidberg Anneli Enqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista