NHL-lockout ger negativa konsekvenser

På torsdagsmorgonen inleddes den omfattande konflikten i den nordamerikanska proffshockeyligan NHL, sedan klubbägarna på onsdagskvällen meddelat att de lockoutar spelarna. Förhandlingsläget är låst, konflikten väntas bli långvarig och få allvarliga konsekvenser för ishockeyn.

”Ni är värre än tjuriga barnungar”, var den kritiska kommentaren från en kanadensisk hockeysupporter riktat mot klubbägare och spelare efter onsdagskvällens besked att det inte blir något av den planerade starten av NHL-säsongen den 13 oktober.

Det kanske inte heller blir något spel i proffsligan den kommande säsongen.

Tvist om löner
Både supportar och experter tycks vara ense om att båda parter i konflikten visat ungefär lika lite vilja att kompromissa i den största stridsfrågan, den om spelarnas löner som ägarna anser blivit så höga att de hotar vissa klubbars existens.

Det håller spelarna inte med om och därför säger nej till det lönetak som ägarna vill införa.

– Vi vill inte ens börja diskutera ett lönetak, säger spelarfackets representant Bob Goodenaw och NHL-klubbarnas Gary Bettman slår tillbaka mot facket.

– Det är pinsamt att facket inte lyfte ett finger för att stoppa den här konflikten, säger Bettman.

Hårda ord och en lång konflikt är att vänta.

Mest negativa konsekvenser
Det innebär i och för sig att den svenska hockeypubliken får chansen att se NHL-stjärnor på rinkarna därhemma, men annars är det mest negativa konsekvenser för klubbarna, spelarna, tv och radiobolag och många andra berörda.

Men framför allt ökar risken för ett minskat hockeyintresse i Nordamerika. En expertkommentator pekade på att när basebollen hade en liknande konflikt för några år sedan, tog det tre till fyra år att vinna tillbaka publikens intresse.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".