"Revolutionerande kunskap om immunitet"

2:09 min

Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman delar årets medicinpris. De belönas för sina framsteg när det gäller forskning om immunitet. Men Nobelkommittén lyckades inte framföra beskedet personligen till någon av forskarna i telefon, innan det offentliggjordes

Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet har beslutat att 2011 års medicin och fysiologi delas av

Bruce Beutler, USA och Jules Hoffmann, Luxemburg, för upptäckter om aktivering av medfödd immunitet.

Den andra halvan går till Ralph Steinman från Kanada. 

– Beslutet tog Nobelkommittén för tre timmar sedan, berättar Göran K Hansson, sekreterare i Nobelkomittén. 

Steinman belönas för hans upptäckt av dendritcellen och dess roll vid förvärvad immunitet.

Bruce A Beutler är född 1957 i Chicago i USA. Sedan 2000 är han professor i genetik och immunologi vid Scripps Research Institute i La Jolla, USA.

Jules A Hoffmann är född 1941 i Echternach, Luxemburg och studerade biologi vid universitetet i Strasbourg. Mellan 1974 och 2009 ledde han ett forskningslaboratorium i Strasbourg.

Ralph M Steinman är född 1943 i Montreal i Kanada. Sedan 1988 är han professor i immunologi vid Rockefeller University i New York, USA. 

– Immunsystemet delas två delar. En viktig fråga i immunitet är hur systemet aktiveras vid en infektion. Det är det som Bruce Beutler och Jules Hoffmans forskning klarlagt, säger Göran Hansson.

– De tre har revolutionerat vår kunskap om immunitet. Deras forskning har förändrat medicineringen bland annat.

Årets pris belönar upptäckter rörande grundläggande principer för hur vårt immunsystem aktiveras. Detta har enligt Nobelkommittén revolutionerat immunologin.

Beutler och Hoffmann upptäckte receptorer, mottagare på kroppens celler, som kan reagera på farliga och sjukdomsalstrande mikroorganismer och aktivera det medfödda immunförsvar som är den första försvarslinjen i immunsystemet.

Ralph Steinman upptäckte immunsystemets dendritceller och deras unika förmåga att både aktivera och reglera den förvärvade immunreaktionen som utgör en andra försvarslinje och som kan döda mikroorganismerna i kroppen.

Tack vare de tre pristagarnas upptäckter har läkarvetenskapen fått nya kunskaper om sjukdomars uppkomst, och nya möjligheter att utveckla metoder för att förebygga och behandla infektioner, cancer och inflammationssjukdomar. De har bland annat lett fram till bättre vacciner mot infektioner och tumörer.

Upptäckterna hjälper oss också att förstå varför immunförsvaret ibland gör misstag och attackerar kroppens egna vävnader.

Enligt riktlinjer från Alfred Nobel är det enbart upptäckter inom medicin som belönas. Det räcker inte med många små framsteg eller hårt och långvarigt slit.

Det krävs alltså att den medicinska vetenskapen tar ett stort kliv framåt. De som avgör och ska övertygas om att pristagaren gjort sig förtjänt av priset är Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet - 50 professorer som utser Nobelpristagarna.

Enligt Nobelkommittén brukar det inte vara svårast att hitta de stora upptäckterna som gjorts, däremot kan det vara svårt att identifiera vilka personer som ligger bakom upptäckten - forskning är allt oftare ett gediget lagarbete.

Maria Persson Löfgren

Ekot

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista