Delar av det kraschade planet.

Mutor gjorde flygattentat möjliga

Sprängningarna av två ryska flygplan utfördes av två kvinnliga självmordsbombare, enligt ryska riksåklagaren. Utan korrupta tjänstemän på flygplatsen och brist-fällig säkerhetskontroll hade de inte kunnat komma ombord på planen.

Tre personer har nu gripits i samband med terrordådet.

”På sovjettiden hade det inte kunnat hända” är en kommentar i en ryska tidningar på torsdagen efter att det avslöjats att två kvinnliga självmordsbombare mutat sig ombord på de ryska passagerarplan som sprängdes 25 augusti. 90 människor omkom i krascherna.

Fyra tjetjenska kvinnor ska ha kommit från Dagestan dagen före med flyg. På flygplatsen togs de in till förhör av en antiterrorpolis. Men efter passkontroll fick de gå.

Betalade mutor
Två av dem hade flygbiljetter till den 26 augusti, men lyckades genom att betala mutor till en namngiven mellanhand, köpa biljett samma dag den 25 augusti.

Båda kvinnorna kom kort före avgång ombord genom att betala motsvarande 1 000 kronor i muta. De hade bara handbagage, som kontrollerades, men metalldetektorn avslöjade inte något.

Enligt utredningen ska de ha haft sprängladdningar på kroppen med en detonator av plast. Sådana hade upptäcks om kvinnorna hade kroppsvisiterats.

Ansvarig gripen
Den som ansvarade för incheckning på flygbolaget Sibirs plan till Sochi ska också ha gripits för att han tog en del av mutan.

Flygplatskorruptionen är väl känd. Du kan i kassan köpa biljett långt efter att boardingskylten släckts och incheckningen upphört.

Det finns mellanhänder som förmedlar biljetter när det sägs inte finnas några kvar och det finns anställda på flygbolagen som får en extra slant för att låta dessa sena resenärer kliva ombord, till och med så sent att trappan till flygplanet tagits bort.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".