Avliden Nobelpristagare får behålla priset

0:46 min

Ralph Steinman, som i förmiddags tilldelades Nobelspriset i medicin, men som senare visade sig ha avlidit i fredags, får behålla sitt pris. Det beslutade Nobelstiftelsen styrelse vid ett extrainsatt möte i eftermiddags. Enligt Steinmans familj avled han i fredags 68 år gammal efter fyra års kamp mot cancer. 

Enligt Steinmans universitet Rockefeller university lyckades Steinman förlänga sitt liv genom att själv använda sig av mediciner, som han varit med och forskat fram.

Tidigare i dag när priset offentliggjordes av Nobelförsamlingens vid Karolinska institutets vice sekreterare Göran Hansson berättade han att kommittén inte hade varit i kontakt direkt med de tre pristagarna.

Trots flera mejl och kontakter med olika sekreterare hade inte kommittén talat i telefon med någon av de tre männen, varav en av dem är Ralph Steinman. Det normala är att Nobelkommittén tar personlig kontakt med de utsedda pristagarna, innan nyheten offentliggörs.

När Göran Hansson fick frågan hur pristagarna hade reagerat, i Sveriges Radios Alltid Nyheter, svarade han att kommittén trots flera försök faktiskt inte hade lyckats tala med någon av de tre.

Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare, bekräftar att Ralph Steinman har avlidit under den gångna helgen.

Vad vi kan göra nu är bara att beklaga att han inte fick känna glädjen över sina upptäckter. Man kan i princip inte belöna avlidna. Det här är en mycket unik situation eftersom han gick bort timmarna innan beslutet fattades, säger Göran Hansson.

– Vi utser ju inte några nya pristagare utan det här är vårt beslut. Hur det sedan blir praktiskt med överlämnande av pris får vi undersöka, tillägger han.

"Nyheten är bitterljuv eftersom vi också fick besked i morse från Ralphs familj att han gick bort för ett par dagar sedan, efter en lång kamp mot cancern. Våra tankar är med Ralphs hustru, barn och familj", skriver Marc Tessier-Lavigne, rektor för Rockefeller University, på universitets webbplats.

– Vi är alla rörda över att vår fars många år med hårt arbete erkänns med ett Nobelpris. Han ägnade sitt liv åt sitt arbete och sin familj och han skulle sannerligen ha känt sig hedrad", uttalar sig dottern Alexis på webbsidan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista