Jätteräkor räkodlingarna, som klassats som ekologiska, bryter mot både miljömässiga och sociala krav, enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Miljömärkning av jätteräkor missvisande

2:23 min

Den ekologiska märkningen på jätteräkor som säljs i Sverige är missvisande, menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport som presenteras i dag. Naturskyddsföreningen anser att räkodlingarna, som klassats som ekologiska, i själva verket bryter mot både miljömässiga och sociala krav.

– Vi har under flera år sett varningstecken och nu kan vi konstatera att reglerna för certifiering inte följs och man bryter också mot lagstiftningen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Då får certifieringen ingen trovärdighet. Det är för dålig kontroll rakt igenom hela systemet och kriterierna är väldigt svaga, så det här duger inte för miljömärkning.

Jätteräkor odlas i områden med mangrove, en skogstyp som finns i tropiska och subtropiska kustregioner. Och efter larm på larm om omfattande miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter infördes för nio år sedan en ekologisk certifiering för jätteräkorna, som skulle garantera att produktionen sker på ett miljövänligt och bra sätt.

Men enligt Naturskyddsföreningen, som har undersökt odlingar i Ecuador, vilket är ett av länderna som exporterar jätteräkor till Sverige, så betyder den ekologiska märkningen ingenting. Räkor manipuleras fysiskt för att ge fler ägg, vakter skjuter på människor som försöker fiska i närheten av odlingarna och mangroveskogen fortsätter att förstöras, enligt Mikael Karlsson .

– Det är oacceptabelt och certifieringen lurar svenska konsumenter. De betalar ett merpris i butik och får en verksamhet som förstör miljön och kränker fattiga människors rättigheter.

Flera butikskedjor säljer ekologiska jätteräkor i Sverige, men det är framförallt Coop som säljer och marknadsför dem.

– Precis som andra ekologiska certifieringar så finns det certifieringsbolag, vars enda uppgift är att följa upp att produktionen klarar de regelverk som har satts upp och det får vi lita på, säger Mikael Robertsson, miljöchef på Coop.  

Men han säger också att han nu noggrant kommer att läsa rapporten och ta reda på om det ligger något bakom kritiken.

– Då kommer vi kanske ställa frågor mot leverantören om hur det egentligen ligger till, sen får vi bedöma de svaren vi får, så som man alltid brukar göra när något blir ifrågasatt. Vi tycker att det här är väldigt, väldigt viktigt.

– Jag tror att man är alldeles för självgod inom Coop och att man gör så gott man kan, men så gott man kan räcker inte. Det här är långt under isen och Coop, som har ett bra miljöarbete i övrigt, borde inte hålla på med sådan här verksamhet, anser Mikael Karlsson.

Karolina Lek

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista