Universum och supernovor gav årets Nobelpris

Årets Nobelpristagare i fysik handlar om hela vårt universum och supernovor. Ena hälften går till professor Saul Perlmutter och andra hälften till professor Brian Schmidt och professor Adam G Riess.


Pristagarna är verksamma vid universitet i USA och Australien. Professor Börje Johansson motiverade valet av pristagare.

– Det är en milsten för upptäckten av universum och det utökade universum, säger han bland annat.

– Två oberoende forskargrupper har gjort observationer sex miljoner ljusår bort.

– De har studerat dussintals av exploderande stjärnor, så kallade supernovor och upptäckt att universum fortsätter att stadigt expandera.

Professor Olga Botner fortsatte:

– Vårt universum expanderar och accelererar, det har vi vetat i mer än hundra år, säger hon och visar hur universum expanderat. Galaxer driver isär och hon jämför med russin i en kaka som sväller i ugnen.

– Hur påverkar gravitationen universums expansion krävs det studier över en lång tid för att veta.

Två grupper av forskare, som leddes av årets pristagare, gjorde den överraskande upptäckten samtidigt att universum inte upphört att expandera. Båda grupperna studerade supernovor och särskilt stjärnor som kallas vita dvärgar.

Kommittén talade vid presentationen med professor Brian P Schmidt direkt i telefon och han fick frågor och gratulationer.

– Det känns som när mina barn var födda, lite svag i knäna. Jag hade inte väntat mig det här, säger han.

Vad har du för planer?
– Jag kommer gå omkring i natt och fundera på hur jag ska fira och i morgon på dagen ska jag föreläsa för en universitetsklass.

Professor Schmidt säger också att han har vuxit upp i Alaska och ser fram emot att komma till kalla Sverige för Nobelprisutdelningen.

Fysikpristagarna 2011

  • Saul Perlmutter är född 1959 i USA. Han är professor i astrofysik vid Lawrence Berkeley National Laboratory och University of California.
  • Brian P Schmidt är född 1967 i USA och filosofie doktor vid Harvard University. Han är också professor vid Australian National University i Australien. Han är både australisk och amerikansk medborgare.
  • Adam G Riess är född 1969 i Washington, USA, och numera professor i astronomi och fysik vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.

#link=279944#

TT

Maria Persson Löfgren

Ekot

               

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista