Bister kritik mot rysk mediehantering

Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE kritiserar Ryssland för hanteringen av Beslan. Bristande information och attacker mot medierna hotar demokratin, heter det i rapporten från OSSE.

Exemplen i rapporten är många och kritiken bister mot hur ryska myndigheter agerade under gisslandramat i Beslan.

Myndigheterna förmedlade lögner till de två stora statstv-kanalerna. Lögner som i sin tur fick Beslanbor att fysiskt angripa både ryska och internationella journalister.

Ännu oklara uppgifter
Ända fram till fredag eftermiddag när dramat var över fortsatte ryska myndigheter att påstå att det bara fanns 350 personer inne i skolan när det i själva verket fanns 1 200. Fortfarande stämmer inte uppgifterna om antalet döda, skadade och överlevande.

Flera journalister greps i Beslan och tv-bolag fick sitt material beslagtaget. Båda tyska tv-kanalerna ZDF och ARD, amerikanska AP-tv och georgiska Rustavi 2 hade videomaterial som visade vad som hände under den dramatiska upplösningen. Allt togs av myndigheterna.

Journalist drogades
Rustavi 2:s tv-korrespondent greps och drogades i tre dagar innan hon utvisades.

al-Arabiyas egyptiske tv-korrespondent hölls kvar på sitt hotell i två dagar för att han påstods ha patronhylsor i sin väska.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".