Kommentar

"Ett ovanligt modigt pris av Nobelkommittén"

I år går fysikpriset till en upptäckt som ger oss riktigt svindlande perspektiv på tillvaron, skriver Vetenskapsradions Ulrika Björkstén i en kommentar.

Att universum uppstod i en jättesmäll och hela tiden utvidgar sig kan synas märkligt nog. Det har man vetat sedan 1950-talet. Men Hubble, som stod bakom upptäckten av universums expansion, fick aldrig något nobelpris.

Nu kommer i stället allt på en gång när tre fysiker – Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess – belönas för nästa steg i denna upptäcktsresa: att universums utvidgning dessutom går snabbare och snabbare.

Upptäckten är med fysikmått mätt inte gammal, bara drygt ett decennium. Vad den egentligen betyder har fysikerna inte riktigt hunnit komma fram till.

Därför kan man säga att det är ett ovanligt modigt pris av Nobelkommittén. Ofta brukar man vänta med att dela ut Nobelpris tills dess att har teoretikerna kommit ikapp och hittat förklaringen på oväntade experimentella resultat.

Men den här gången går Nobelpriset alltså till en upptäckt som ännu så länge lett till fler frågor än svar.

Ulrika Björkstén

Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista