Blåbär allt mer sällsynt i svenska skogarna

2:25 min

Blåbär, som är ett av Sveriges vanligaste och kanske också mest älskade bär, kan bli sällsynt i framtiden. Den första stora sammanställningen på 15 år visar att förekomsten av blåbärsris har minskat stadigt och allra mest i norra Norrland.

Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå har sammanställt stickprov från 1993 och framåt och de visar tydligt att förekomsten av blåbärsris totalt sett har minskat i landet.

Allra mest har det minskat i norra Norrland, berättar Jonas Dahlgren, den analytiker som gjort sammanställningen.

– Det ligger i norra Norrland på mellan 15 och 20 procent.

En motsvarande undersökning i Finland visar på ett liknande resultat, men det är fortfarande oklart vad minskningen beror på.

– Det här är ju indikationer på att det händer saker och det här borde man forska vidare på för att se vad det beror på.

Därför är det också svårt att säga om minskningen kommer att fortsätta i framtiden.

– Eftersom man inte har grepp om vad som orsakar det här så är det svårt att sia om vad som kommer att hända. Är det något vi håller på med nu som orsakar det här, så är det ju självklart att det kommer att minska mer.

Även om blåbär är viktiga för oss som gillar blåbärssylt och paj kan färre bär i skogen få ännu större konsekvenser för andra, säger Joachim Strengbom, som är ekolog.

--Det finns en rad insektslarver som äter blåbärsris och de är i sin tur viktig föda för tjäder- och orrkycklingar, så om man får en minskning av blåbär kan det också negativt påverka skogshönsen.

Han tror inte att minskningen är särskilt tydlig för människor som plockar blåbär. Trots allt är det en väldigt liten del av de bär som finns i skogen som blir plockade.

Zorba Augustsson från Umeå plockar blåbär ibland och kommer det troligen inte att märka någon stor skillnad, även om minskningen skulle fortsätta.

– Jag brukar göra paj hos min kompis som bor på landet, men jag brukar äta dem direkt här hemma.

Karin Airaksinen och Lasse Edfast

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista