1 av 2
Pristagarna i fysik har studerat dussintals exploderande stjärnor, så kallade supernovor. Bilden föreställer en klassisk supernova. Foto: Oliver Krause/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Nobelpriset i fysik

Fysikpriset: Upptäckten av ett växande universum

"Jag vet inte om jag ska ta det på allvar"
1:24 min

Årets Nobelpris i fysik går till forskning om universum, som utvidgar sig i allt snabbare takt. Upptäckten gjordes så sent som på 1990-talet. En av pristagarna, Saul Perlmutter, talade med Vetenskapsradion tidigare i dag och han trodde knappt att det var sant att han fått Nobelpriset.

– Man vet inte om man ska ta det på allvar! Det är underbart att höra, säger Saul Perlmutter.

Sedan universum bildades i och med Big Bang för närmare 14 miljarder år sedan har det fortsatt att expandera.

Men för bara 13 år sedan kunde tre forskare konstatera att utvidgningen av universum går snabbare och snabbare.

Den här upptäckten belönas nu med nobelpris i fysik.

Saul Perlmutter från USA är en av forskarna bakom, de andra två är Brian Schmidt, Australien, och Adam Riess, också han från USA.

Det som driver på expansionen av universum kan vara det som brukar kallas för mörk energi - än så länge okänt vad det egentligen är - men som experter ändå tror att världsalltet består av till tre fjärdedelar. 

Om universum fortsätter att utvidgas snabbare och snabbare så väntar en dyster framtid, säger Gunnar Ingelman, fysikprofessor vid Uppsala Universitet.

– Ja, då blir det glesare och glesare mellan alla galaxer och stjärnor, och det blir trist och ödsligt för den som skulle kunna resa i rymden. Å andra sidan berör det inte mänskligheten så mycket, för nu pratar vi miljarder år framåt i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".