Bantat försvar drabbar räddningstjänsten

Medan försvarssamtalen fortsatte i Stockholm på torsdagen deltog ett av de utpekade nedläggnings-hotade regementena, amfibieregementet Amf 4 i en storövning i Göteborg. Tanken var att öva samarbetet mellan olika myndigheter vid större katastrofer. Från räddningstjänsten anser man att en nedläggning skulle försämra skyddet.

Scenariet i övningen är att en olycka skett när en grupp terrorister skulle framställa kemiska vapen och nervgas har läckt ut. Polis, räddningstjänst, kustbevakning och militär deltar i övningen.

Det svåra är att hitta ett bra samarbete och utnyttja varandras resurser på bästa sätt, enligt övningsledaren Lars Magnusson.

– Det är en mycket komplicerad olycka. Det blir väldigt många myndigheter som är berörda, säger han.

I övningen har militären en viktig del och redan idag används personal från nu nedläggningshotade Amf 4 ofta i civila insatser, säger majoren Stefan Angelborn.

– Bland annat när det gäller ammunitionsröjning som vi jobbar en hel del med. Vi utför räddningstjänstsysslor när vi deltar i sökande efter försvunna personer där vi hjälper polismyndigheten. Vi hjälper även till vid oljesanering och vid elavbrott, säger han.

Övningen sker dagen efter beskedet att amfibieregementet i Göteborg hör till de hotade. De inblandade här lyfter gärna fram just räddningsinsatser och beredskap för olyckor som ett viktigt argument i kampen för att få ha regementet kvar.

– Det kommer definitivt att drabba räddningstjänsten, särskilt som de pratar om att ta bort helikoptrarna från Säve. Vi har ett oerhört stort samarbete med dem, säger Peter Sevestedt på räddningstjänsten i Göteborg.

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Bo Nordström, SR Göteborg
bo.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista