Höjda skatter i Socialdemokraternas skuggbudget

1:15 min

Socialdemokraterna vill inte höja skatten för personer som tjänar upp till 50 000 kronor. Men vid en lön på 50 000 kronor börjar en avtrappning av jobbskatteavdraget som ska ge statskassan 2,5 miljarder kronor, enligt Socialdemokraternas förslag till statsbudget.

Effekten fullt ut sker först för personer som tjänar över en miljon kronor om året. De får en skattehöjning på 2 000 kronor i månaden jämfört med regeringens förslag.

– Vi tycker att det finns skäl att skala ner jobbskatteavdraget för inkomster över 50 000, säger Tommy Waidelich som är ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Varför?

– Vi tycker inte att de har rätt fördelningspolitisk profil, de jobbskatteavdrag som har införts. Vi vill också säkra att vi får in pengar så att vi kan finansiera välfärden.

Hur mycket höjs skatten för dem som tjänar mer än 50 000?

– Det kommer att ske gradvis, några hundralappar i början, det är inte så mycket, det blir en uppskalning. Det kommer först få full effekt för dem som tjänar en miljon, men för den som tjänar 60 000 handlar det om hundralappar. Jag kan inte exakt ange hur mycket nu.

Hur mycket av jobbskattesänkningen på 100 miljarder ska tas in via den här skattehöjningen?

– Det är 2,5 miljarder som tas in via det här, men vi tycker att vi gör det lite bättre fördelningspolitiskt. Sedan har vi accepterat en del av de tidigare jobbskatteavdragen av andra skäl och det har haft att göra med att vi har haft ett behov av att stimulera efterfrågan.

– Vi hade gjort på ett annat sätt om vi hade suttit vid regeringsmakten, men det går inte att göra tvära kast här, utan folk har vant sig vid de nivåer som finns, men vi vill göra det lite mera fördelningspolitiskt riktigt.