Få döms till fängelse för knivbrott

Trots att problemet med knivvåld i landet uppges öka döms nästan ingen till fängelse för brott mot knivlagen. Av flera tusen domar förra året var det bara två som ledde till fängelsestraff. Både polis och åklagare kräver nu strängare straff för att få ner knivbrottsligheten.

Hans Örtendahl som jobbar på Stockholmspolisen tycker att knivlagstiftning bör skärpas.

– Den är bra i det avseendet att den ger oss möjligheter att använda tvångsåtgärder som kroppsvisitation, husrannsakningar och annat. Den har dock ingen avskräckande effekt på de kriminella eftersom de oftast döms för flera brott än just det.

Två fängelsestraff
Nästan 4300 personer begick under förra året ett brott mot knivlagen i landet. Domstolarna dömde bara i två fall ut fängelsestraff för brottet, enligt Bråttsförebyggande rådet, BRÅ.

I det ena fallet dömdes dessutom gärningsmannen till ett fängelsestraff kortare än en månad trots att lagen ger domstolen möjlighet att döma ut mycket strängare straff och att lagen gjorts strängare.

– Man kan säga att lagstiftaren inte har insett att vi är knivbeväpnade, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö.

Kniv dominerar
Antalet ungdomar som begår våldsbrott med dödlig utgång har inte blivit fler genom åren men våldet har förändrats. Idag är det i runt sextio procent av fallen knivar inblandade i våld mellan ungdomar med dödlig utgång. Det visar forskning från Länskriminalpolisen i Stockholm

– När man tittar på det dödliga våldet generellt så kan man se att från 50-talet och fram till mitten av 70-talet så dominerade dödligt våld utan vapen. Det var misshandel som var den vanligaste våldsmetoden. Från mitten av 70-talet så har kniv dominerat kraftigt både bland unga och gamla gärningsmän, säger Mikael Rying, kriminolog hos Länskriminalpolisen i Stockholm.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".