FN nära beslut om krisen i Sudan

Under natten till fredagen har FN:s säkerhetsråd diskuterat flyktingkrisen i Darfur i Sudan. Troligen kommer rådet att rösta om en ny Sudan-resolution i helgen och enligt uppgifter till Ekot har chanserna ökat för att den också ska godkännas.

Det är USA som står bakom resolutionsförslaget och FN-ambassadören John Danforth menar att generalsekreterare Kofi Annans uppmaning om att medlemsländerna ska göra nåt snabbt var en viktig draghjälp.

– Det var ett viktigt uttalande. Det underströk behovet av att agera snabbt, sade en nöjd John Danforth.

Omröstning verkar bli av
Efter säkerhetsrådets möte natten till fredagen pekar också det mesta på att det blir en omröstning om det amerikanska resolutionsförslaget på lördag. Förslaget innebär bland annat att ett utökat antal observatörer från den afrikanska unionen sänds till den krisdrabbade Darfurregionen, där uppemot 50 000 människor rapporteras ha dödats och över en miljon befinner sig på flykt.

Resolutionen hotar också den sudanesiska regeringen med sanktioner om den inte lever upp till kraven att bland annat avväpna janjawid-milisen, som anklagas för att ligga bakom många av övergreppen.

Utreder brott mot mänskliga rättigheter
Enligt förslaget ska Kofi Annan sätta samman en internationell kommission som ska undersöka brott mot de mänskliga rättigheterna. FN-chefen kommer redan i helgen, på eget initiativ, skicka sin speciella rådgivare i frågor som rör folkmord till området.

USA har tonat ned sina ursprungliga förslag något och FN-diplomater säger till Ekot att amerikanerna nu troligen har stöd av den nödvändiga majoriteten av minst nio av rådets 15 länder.

Kina backar
Dessutom tycks Kina, enligt Ekots källor, backa från ett tidigare hot om att stoppa resolutionen med sitt veto.

Även om det kan hända mycket före en omröstning på lördag fanns i FN-huset en ökad optimism att något äntligen ska hända som förhoppningsvis ska hjälpa till att lösa krisen eller åtminstone mildra lidandet i Darfur.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".